Vaikka ikää tulee, nautitaan leipä edelleen tuoreena

Olemme syksyn mittaan kyselleet Facebook-kampanjassamme, mitkä ovat parhaita asioita viisikymppisyydessä ja pätevätkö samat asiat sekä ihmiseen että leipomoon. Nyt ovat vuorossa leipomon työntekijöiden näkemykset asiasta.

Kaksi Kotileipomo Siiskosen leipuria, Pekka ja Ari, innostuivat kertomaan omia kokemuksiaan siitä, mitä on olla viisikymppinen ja työskennellä viisikymppisessä leipomossa.

Ikä tuo rentoutta ja joustavuutta

Pekalla on pitkä kokemus leipurin työstä. Hän on ollut leipurina jo 25 vuotta, ja siitä reilut viisi vuotta Siiskosella. Työtehtäviin kuuluu monipuolista tekemistä: munkinpaistoa, sämpylänpyörittelyä, piirakantekoa, siivoamista, taikinoiden alustamista ja paistamista.

Pekka on huomannut, että ikä tuo ihmiselle kykyä suhtautua asioihin rennommin ja leppoisammin. “Osaa ottaa rauhassa ja huumorilla tiukassakin tilanteessa”, Pekka kuvailee.

Leipomossa kokemus näkyy Pekan mielestä vähän samaan tapaan erilaisiin tilanteisiin mukautumisena. “Koneet ja tavat ovat kehittyneet ajan kuluessa joustavaksi ja sulavasti toimivaksi kokonaisuudeksi.”

Siiskosen kohdalla kasvaminen viisikymppiseksi leipomoksi on näkynyt monella eri tasolla. “Kehitys on kiinteistöjen suhteen kasvanut koko ajan. Entistä leipomorakennusta laajennettiin kahdeksan kertaa, kunnes raja tuli vastaan. Nykyisissä uusissa tiloissa on nyt hyvä työskennellä.“

Vaikka muutoksia on vuosien varrella tapahtunut, Kotileipomo Siiskonen on pysynyt tyylilleen uskollisena Siiskosena ehkä juuri siksi, että sitä on viety eteenpäin perheen voimin. “Johtajat ovat aina olleet Siiskosia: ensin perustaja Sirkka, sitten tytär Riitta. Hänen aikanaan kehitys on ollut nykyaikaista ja kohtalaisen nopeaa. Nyt opissa ovat pojat Hemppa ja Anttu.”

“Leipä vanhenee nopeammin kuin ihminen”

Millä tavalla ihminen sitten kehittyy matkalla viisikymppiseksi? Arilla on tähän leipurin elämänkokemuksesta kumpuava vastaus: “Sen olen oppinut, että työt eivät riehumalla lopu”, hän toteaa. Iän myötä oppii jättämään turhan kiireen ja stressin pois ja luottamaan siihen, että asiat hoituvat omaan tahtiinsa.

Ihmisen ja leipomon yhtäläisyyksistä tai eroista Arille tulee mieleen hyvä esimerkki. “Leipä vanhenee ja kovettuu nopeammin kuin ihminen”. Nautitaan siis elämänkokemuksen tuomasta viisaudesta kukin omalla kohdallamme, mutta leipä edelleen tuoreena!

« takaisin edelliselle sivulle

Jätä kommentti:

Arkisto

Powered by mod LCA